C-vitamin - ett komplex eller en isolerad molekyl?

C-vitamin - ett komplex eller en isolerad molekyl?

- Vad är skillnaden mellan syntetiskt och naturligt C-vitamin? Jag var själv en av dem som tänkte: ”en molekyl är en molekyl, den ger samma verkan oavsett om den är syntetiskt tillverkad eller ej”.

Men allt medan jag djupdykt i och reflekterat över hur kroppen fungerar på biokemisk och på kvantnivå* - både under min egen hälsoresa och när jag fått följa andras – har jag fått vidare perspektiv på hur kroppen verkligen använder näring i sina hela former. Riktig mat med komplex och kofaktorer intakta ger kroppen rätt förutsättningar att utföra alla de tusentals processer som pågår i en frisk cell, sekund för sekund. Syntetiska tillskott riskerar att störa de naturliga processerna, särskilt om de tas obalanserat under en längre period.

 

Upptäckten av C-vitamin som kom att missförstås

Läkaren Albert Szent-Györgyi studerade en del av vår cellandning: våra cellers energiproduktion. År 1937 fick han nobelpriset för upptäckten av bland annat C-vitamin och dess roll i citronsyracykeln.

Vad många inte vet är att Szent-Györgyi egentligen letade efter att identifiera vitamin P (permeabilitetsfaktorn) och hyaluronic acid, ett kopparbaserat enzym  involverat i läkning. På vägen upptäckte han hexuronic acid – känt som askorbinsyra som faktiskt bara är en del av hela C-vitaminkomplexet.

Szent-Györgyi hade kommit fram till att askorbinsyran i sig inte botade alla symptom på skörbjugg, C-vitaminbrist. För att häva symtom av läckande blodkärl krävdes även de andra delarna i komplexet han utvann ur paprika och citronjuice.

På vägen till Nobelpriset uppmärksammades inte denna helhet utan den isolerade askorbinsyran hamnade ensam i rampljuset. Och på den vägen är det – kanske fram tills nu, när allt fler av oss inser vad ett riktigt C-vitaminkomplex verkligen innehåller och vad dess verkan på biokemisk nivå innebär.

- En vitamin är ett ämne som gör dig sjuk om du inte äter det.
                                                                                                 -Albert Szent-Györgyi

Vad är askorbinsyra och hur framställs det?

Askorbinsyra tillverkas i stor skala industriellt, bland annat i Kina. Råvaran kan vara vete, tapioka eller andra grödor som majs. Majsen kan vara GMO- eller icke-GMO, det är svårt att veta då de flesta råvaruleverantörer inte redovisar ursprunget utan bara slutprodukten.

Ren askorbinsyra oxideras (förstörs) snabbt av värme, ljus, fukt eller bara av luft och är då inte till nytta längre.

Riktigt C-vitamin – ett helt komplex av ämnen

Här är en schematisk bild av ett fullspektrum C-vitaminkomplex. Som du ser utgör askorbinsyra bara en del av det, den yttre delen – och har kvar sin naturliga struktur.

c-vitamin-fullspektrum

För att få C-vitaminets alla fördelar utan biverkningar behöver kroppen hela komplexet.

Askorbinsyran som ingår i fullspektrum-komplexets yttre skal är inte exakt samma ämne som syntetisk askorbinsyra, den har sin egen form.

- Research is to see what everybody else has seen, and to think what nobody else has thought.
                                                                                            -Albert Szent-Györgyi

 

*Kvantnivå avser områden där partiklar mindre än atomer rör sig. Här med tanke på kroppens inneboende elektriska spänning över cellmembranen samt elektrontransportkedjan i mitokondrierna. Membranpotentialen möjliggör nervimpulser. Elektrontransportkedjan är slutsteget i kroppens tillverkning av energi via processande av föda och ljus.

Bild credit: Dominique Richard: “Quantitative Analysis of Vitamin C-complex Found in Embryonic Plant Extracts”