Vad är kollagen?

Näring för leder, muskler, avgiftning och avslappning
Kollagen kan minska smärta, lugna nervsystemet, korta återhämtningstid efter träning och underlätta läkning av skador.

Vad är kollagen?

Kollagen består av flera olika aminosyror, till stor del glycin. Det är en substans kroppen själv tillverkar. I kollagen finns även bl.a. aminosyrorna prolin, arginin, glutamin samt mineraler. Vår kropps olika vävnader är uppbyggda av en stor del kollagen. Det bygger upp bl.a. hud, hår och naglar, brosk, senor, benstrukturen i vårt skelett och bindväv. 
För att bygga kollagen behövs även C-vitamin. 

Hur får - och fick - vi oss kollagen?
Kollagen ingick normalt i födan förr i tiden i större utsträckning än nu, när vi äter mest muskelkött eller är vegetarianer. Innan den moderna snabbmatens tid när mat lagades från grunden med lokala råvaror, tog man noga tillvara alla delar vid jakt, fiske eller slakt. När kyckling eller fiskkött lagats till kokades benrester och skrov till buljong och soppor. Varsam långkokning löser ut viktiga mineraler och aminosyror ur kollagenet som är särskilt rikt förekommande i ledbrosk, t.ex. i kycklingvingar. I buljongen finns sedan mineraler och aminosyror i lättupptaglig form. 

Terapeutiska fördelar med kollagen

  • Avgiftning

  • Lugnande i nervsystemet

  • Läkning


Även om kroppen kan tillverka glycin själv ur det protein vi äter verkar ett intag av färdigt glycin vara gynnsamt vid olika värktillstånd och skador. Glycin fungerar också som en signalsubstans i nervsystemet och ger en dämpande effekt på nervsignaler, vilket uppreglerar det parasympatiska – lugn- och ro – systemet. Efter operationer, vid inflammerade och skadade tarmar (läckande tarm) eller andra skador använder kroppen aminosyrorna i kollagen till läkningsprocessen. 

I kroppens avgiftningssystem kan kroppen använda glycin till att binda toxiska ämnen och avfallsprodukter som då lättare kan föras ut via levern. När nervsystemet är i parasympatikus, avgiftningen fungerar och vävnader läker, dämpas all inflammation i kroppen. Det upplevs som minskad värk, lugnare sinne, bättre sömn och underlättar i sin tur för fortsatt läkning och avgiftning i en positiv spiral.

Intag av kollagen i samband med värk, skador och träning 

  • ökad muskelmassa efter träning

  • ökad muskelstyrka

  • minskad värk, snabbare återhämtning


Det har gjorts många vetenskapliga studier på kollagen, både för människor och djur. De visar på snabbare återhämtning och minskad ömhet och värk i musklerna. Det har visats på mindre värk både hos friska aktiva individer och hos personer med inflammatoriska symtom som t.ex. osteoartrit. Kollagensyntes (ingår i bildning av brosk och senor) påverkas också positivt i studier på personer med skador.

Om du inte kokar buljong själv finns frystorkat kollagen som ett lättlösligt smakfritt pulver som lätt kan blandas t.ex. i en smoothie eller annan dryck. 

Källor:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26822714/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6566884/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5950747/
https://stud.epsilon.slu.se/10566/7/ernback_m_170816.pdf