STÖD DIN KROPPS KOLLAGEN

Vad är kollagen bra för?

 

Kollagen är främst känt för att vara ett stöd vid problem med leder och för hudens elasticitet.

Kollagen bidrar också till sårläkning, avgiftning och balanserar nervsystemet, som vi skrivit tidigare om här.

Kollagen bygger upp vävnader. Det är en viktig del i

 

  • skelettben och dentin i tänder
  • muskler
  • brosk, leder och senor
  • hud
  • fascian – nätverket som omger och binder ihop alla organ, all vävnad och nerver
  • vävnader i hjärtat.

 

Kollagen ingår också i strukturer i ögat, blodkärl och ryggkotor, ja i de flesta områden i kroppen. Det bygger upp moderkakan. Det är det mest förekommande proteinet hos alla däggdjur. Kollagen delas in i olika typer, men kroppens kollagen är till 90% av Typ I. 

 

Varhelst kollagen ingår, bidrar det med struktur och smidighet i olika grader. Graden av smidighet kontra stelhet beror på just den vävnad kollagenet bygger upp. 

Kollagen bidrar till elektrisk ledningsförmåga. Detta är en central funktion i hjärtat, som ju drivs av elektriska impulser.

Robust hälsa är svårt att upprätthålla genom ett helt liv om kroppen saknar näringsämnen nog för att ersätta det som bryts ned eller skadas. Förr i tiden slängdes inte ben och broskdelar, allt togs tillvara.

 

Vad behöver kroppen för att bilda nytt kollagen?

Kollagenet kan brytas ned utifrån av stark sol, av andra sorters strålning samt rök och föroreningar, om man inte har antioxidanter nog som skydd. Det bryts också ned med åren.

När man intar mer kollagenrik mat, ökar kollagenbildningen i kroppen. Men det krävs fler näringsämnen för processen. För att bygga kollagen plockar kroppen först isär kollagenet du äter, för att därefter bygga ihop det igen. Andra byggstenar som krävs för kollagenet är:

 

C-vitamin

Koppar – en av de mest grundläggande mineralerna. Koppar ingår i ett enzym som är med och väver samman kollagen och bindväv. Finns inte koppar i tillräcklig mängd, kan inte kroppen sätta ihop nya kollagenmolekyler på rätt sätt.

Mangan – ingår i enzym som behövs för att använda aminosyran prolin under uppbyggnad och läkning av vävnader. Finns i skaldjur, pumpafrön, groddade nötter, frön och baljväxter (som bara upptas om du kan smälta dem), samt i helkornsprodukter – men de måste fermenteras/blötläggas för att mineralerna ska bli biotillgängliga. 

Zink – krävs för enzymet kollagenas. Brist på zink ger sämre läkning och långsammare uppbyggnad av vävnader.

A-vitamin är också av betydelse för uppbyggnad och underhåll av kollagen. A-vitamin stöder koppars biotillgänglighet.

 

Mat som naturligt stödjer produktionen av kollagen:

Du kan koka buljong själv: köp broskrika ben, vingar eller hela skrov av fågel, fisk, skaldjur eller kött. Viktigt att koka på låg värme, bara sjuda. Det finns också färdiga produkter, men se till att de är av hög kvalitet, som Nordic Kings benbuljong och fiskbuljong.

Kollagen finns i broskdelar och fiskben. Mjuka ben i anjovis och sill kan ätas.

Oraffinerad, traditionell fiskleverolja är rik på biotillgängligt A-vitamin.  Läs mer om fiskleverolja av hög kvalitet här.

C-vitaminrika bär som exempelvis Camu camu, svarta vinbär och nypon. Grönsaker som paprika och vitkål (gärna syrad).

Lever och ostron (leverkapslar, är bra källor till koppar och zink.

Nu vet du vilka näringsämnen som är med i kollagenbildningen! Tänk på att biotillgängligt koppar i tillräcklig mängd kan vara svårt att få ihop om kosten inte innehåller skaldjur, riktigt A-vitamin , C-vitaminrika bär, bladgrönt och inälvsmat.