GÖR DIN EGEN PROBIOTISKA ÖRTDRYCK

Vild, lokal probiotika kan du samla in och föröka själv!

Kärt barn har många namn, det gäller i högsta grad för blommor och örter. Samma växt kan ha tiotals namn och skilja sig mellan olika landskap.

För att hindra förväxling står de latinska namnen kursivt efter de svenska. Bra att googla om man är osäker.

SKÖRDA HÅLLBART

Plocka inte för mycket på en plats. Dra inte upp rötter. I odlad skog får man självklart inte ta skott eller kvistar utan lov av markägaren. Plocka inte nära utsläpp, soptippar, avlopp, industri, tågräls, trafikerad väg eller konstgödslad mark.

Här är bara några förslag på örter och bär till din örtiga probiotika. Mognadstider varierar beroende på var i landet man befinner sig.

 

 

APRIL MAJ JUNI:

 

Backskärvfrö Noccaea eller Thlaspi caerulescens. OBS, se till att plocka på mark som inte är förorenad av utsläpp som till exempel kadmium (nära konstgödslad mark eller industri) då Backskärvfrö lätt ansamlar metaller. 

Björkblad Betula, alla sorter

Granskott Picea abies

Kirskål Aegopodium podagraria

Lomme Capsella bursa-pastoris

Löktrav Alliaria petiolata

Maskrosblad och blommor Taraxacum officinale

Nässla Urtica dioica

Snärjmåra Galium aparine

Tallstrunt (tallskott + frömjöl) Pinus sylvestris

Vitplister Lamium album

Våtarv Stellaria media

 

 

JUNI JULI:

 

Fläderblom Sambucus nigra

Groblad Plantago major

Gullris Solidago virgaurea

Gåsört Anseris herba

Johannesört Hypericum perforatum

Kronblad av ros Rosa canina, Rosa rugosa, Rosa dumalis

Rödklöver Trifolium pratense

Skogsviol Viola riviniana Ängsviol Viola arvensis, Styvmorsviol Viola tricolor

Älggräsblom och -blad FIlipendula ulmaria

 

 

JULI AUGUSTI SEPTEMBER:

 

Blåbär Vaccinium myrtillus

Fläderbär Sambucus nigra

Gullris Solidago virgaurea

Hagtornsbär Crataegus laevigata, Crataegus oxyancantha

Häggmispel (förvildad sort), kallad saskatoonbär (den förädlade sorten) Amelanchier alnifolia 

Lingon Vaccinium vitis-idaea

Nypon Rosa canina, Rosa rugosa, Rosa dumalis

Rallarros (Mjölkört)  Chamaenerion (tidigare Epilobium) angustifolium

Vildhallon Rubus idaeus

 

 

 

GÖR SÅ HÄR:

 

1.     Blanda bär, blad, blommor efter tycke i en stor glasburk eller kanna. Skölj dem inte. Experimentera! En handfull ört/bär till ca ½ - 1 liter vatten. Ta mer om du vill ha starkare smak. 

2.     Lägg växtmaterialet i vatten, rör ev. ut lite honung i vattnet (från din lokala biodlare och obesprutade skogar/ängar).

3.     Låt stå i mörkt och varmt med ett lock löst lagt på och sätt en papperspåse eller lägg en handduk över. 

4.     Vänta någon/några dagar så kommer det att börja bubbla och bli lite lätt syrligt. Se till att allt örtmaterial är under vattenytan, tryck ned det med en ren gaffel. Börjar det mögla eller lukta annat än syrligt friskt, släng bort det.

5.     Syra tills du tycker det är lagom, sila och förvara kallt.

6.     Alternativt kan du sila och dricka innan det börjat fermentera. Låt det stå några timmar eller över en dag och drick sedan.

7.     Njut!

 

Växter och bär innehåller kalium och andra mineraler, bitterämnen och bioflavonoider som fungerar antioxidativt och antiinflammatoriskt i kroppen. På vilda obesprutade växter finns en flora av godartad svamp & bakterier. När de löses i vatten tillsammans med näringen i växten/bären, växer den till och jäser lätt. 

 

Drycken blir rik på enzymer som bland annat hjälper matsmältning och immunförsvar.  Denna naturliga probiotika är perfekt anpassad för de som lever just där dessa bär, blommor och blad växer och mognar. 

Dessutom den billigaste du kan hitta och du slipper tillsatsämnen som finns i många kosttillskott. 

Din hemgjorda probiotika i form av blomster-, blad- eller bärdryck ger en garanterat unik upplevelse, allt ifrån att du ger dig ut och iakttar växtplatsen och tiden då växterna, mognar och blomma och fröar tills du hemma i ditt kök får ta del av den enzymatiska transformationen och känna smakerna och effekten i din kropp och sinne. Lycka till!