VÄLRUSTAD INFÖR VINTERN


Hösten på norra halvklotet brukar sägas börja vid höstdagjämningen, när dagen och natten är lika långa. Dagarna blir kortare och solstrålarnas vinkel mot jordytan blir snävare.


Solljus innehåller inget eller mycket litet UVB under den mörkaste tiden på våra breddgrader. Det innebär att även om vi då är utomhus kan inte D-vitamin bildas i huden förrän solvinkeln är tillräckligt vid igen. Detta sker i april – maj.


Dagsljus året om


Det är viktigt att vi ändå under höst och vintertid får hela spektret av det dagsljus som råder för att kunna bilda hormoner och signalsubstanser för energi och för att må bra, även om inget D-vitamin bildas.


Naturligt ljus under hösten och vintern ger många fördelar:

  • soluppgången väcker varsamt hormoner och stimulerar reparation av celler
  • förmiddagsljus ger UVA som via ett naket öga signalerar till hjärnan att bilda bland annat sköldkörtelhormoner och serotonin
  • stimulerar en frisk kortisolcykel.

Traditionell näring för motståndskraft 


Våra förfäder i Norden – och i andra kulturer på extrema breddgrader – utnyttjade lever och andra inälvsorgan hos sina byten. Särskilt levern hos fiskar i kalla vatten innehåller rikligt med fettsyrorna EPA och DHA samt A-vitamin och D-vitamin. 


Dessa näringstäta livsmedel tillsammans med annan animalisk fett- och proteinrik föda kompenserade för bristen på UVB-ljus under vintermånaderna. 

Skillnad mellan fiskolja och fiskleverolja

Idag kan vi också dra nytta av fiskleveroljans unika innehåll. Fiskleverolja är en helt annan produkt än fiskolja. Och alla fiskleveroljor är inte lika!


Fiskolja består av pressat fiskkött. Under pressning kan en förhöjd värme eller tryck orsaka oxidation, dvs. de nyttiga fettsyrorna kan lätt skadas. I fiskköttet finns inte de viktiga A- och D-vitaminerna, som lagras i inälvsorgan.


Fiskleverolja av högsta kvalitet


En varsam hantering av nyfångade levrar är grunden till att bevara fettsyrornas och vitaminernas egenskaper.

Endast en frisk oskadad lever ska användas. Rositas torsklevrar sköljs och kylförvaras direkt efter fångst. Oljan filtreras sedan utan värme, tryck, kemikalier eller fermentering. 


De bevaras med naturligt rosmarinextrakt och GMO-fri E-vitamin och tappas på mörka glas utan syre för att undvika oxidation. Oljan testas regelbundet hos en tredje part för metaller och andra miljökemikalier. All data från testerna redovisas på en ansvarsfull tillverkares hemsida.


Varför ta fiskleverolja?


Fiskleverolja är ett så kallat whole food-tillskott. I fiskleveroljan finns essentiella fettsyror, A- och D-vitamin i rätt balans samt mineraler, särskilt koppar. Näringsämnena har rätt kvot gentemot varandra, förekommer i biotillgängliga former, redo för kroppen att användas i viktiga enzymer som bland annat skyddar våra celler mot oxidativa skador.


Att ta tillskott av fiskleverolja under de mörka månaderna ger ovärderlig näring som kan:

  • stödja sköldkörtelhormoner
  • minska fria radikaler och öka cellernas energiproduktion
  • hjälpa kroppen bekämpa infektioner
  • sänka inflammation
  • bidra till ett balanserat intag av D-vitamin, utan megadoser.

Kombinera gärna fiskleverolja med ett magnesiumtillskott  och K-vitamin från nötinälvor så kan kroppen använda D-vitaminet i oljan mer effektivt. 


Läs även mer om Rosita torskleverolja här