Vad är Paleokost

Hur åt förmödrarna?
Evolutionen formade oss att överleva under perioder och på platser med varierad födotillgång. De åt, samlade och jagade där de befann sig. Födan var fiberrik och ingen del av bytesdjuren läts gå till spillo.

Våra gener formades efter omgivningen
Ner på molekylnivå är vi skapade för det liv våra förfäder levde. De sov i komplett mörker, matsmältningen fick vila nattetid vilket optimerade produktion av hormoner. De satt vid elden och gick barfota i dagsljus med grävkäpp och spjut. Att leva traditionellt innefattar allt från naturligt ljus och vatten, rörelse, sömn och fysiska sociala kontakter.
 
Platsbunden mat
Våra förfäders mat var klimat- och årstidsbunden, rik på näring men ibland fanns det mindre mat. När man äter en paleokost strävar man att efterlikna detta.

Hur skiljde sig stenålderskosten från vår standardkost?

Den var rik på:

  • B12, kolin, K2, D-vitamin, hemjärn, A-vitamin 

  • lättupptagligt protein 

  • fibrer som gynnar god tarmflora

  • essentiella fetter som DHA, EPA och en sund balans mellan omega 3 och omega 6

  • mineraler & spårämnen


Den saknade:

  • processade kolhydrater

  • processade växtoljor

  • gräsfrön, dvs. vanliga sädesslag



Växter och frukter åts i säsong. Andra djurs mjölk intogs troligtvis i mycket begränsad mängd.
Hög proteinkvalitet innebär att proteinet har en god sammansättning av aminosyror. Växtprotein har en lägre proteinkvalitet än animaliskt protein. 
Baljväxter, rötter, nötter och frön var dock del av kosten och bidrog med viktiga fibrer och andra fytonäringsämnen.

Anpassa kosten efter dina behov och förutsättningar
En liten del av oss har kvar genen som kodar för laktas och kan alltså spjälka mjölksocker. Men en robust tarmflora kan delvis bryta ned laktos trots att vi saknar laktas. Att fermentera mjölk eller endast använda klarnat smörfett kan göra det lättare att tåla en liten mängd av mjölkprotein eller mjölksocker. 

Vad ingår i en paleokost?

  • giftfritt, gräsbetat kött, inklusive organkött som lever, njurar, hjärta

  • fisk och skaldjur

  • naturliga fetter som talg, ister, fisklever, äggula, kokos, oliv, avokado

  • frukter, bär och grönsaker i säsong – en del hälsoinriktingar rekommenderar inte frukt året runt om man inte bor på en mer tropisk breddgrad

  • gröna blad, örter, rötter, nötter en del frön, alger



Vad ingår inte en paleokost?
En del utesluter baljväxter och  mjölkprodukter. Gemensamt är dock att man utesluter processad föda som sädmjöl, raffinerade/upphettade växtoljor, socker och tillsatsämnen. 

Fördelar med paleokost:
Inflammationsgraden sänks och immunförsvaret får en chans att balanseras. För personer med autoimmun sjukdom är det en av grundförutsättningarna för att läka – ihop med övriga livsstilsförändringar som rör luft, ljus, rörelse, sömn.

Autoimmun paleokost
Med en autoimmun paleokost undviker man även ämnen som kan reta immunförsvaret & nerverna och förvärra inflammation:

  • nattskatteväxter

  • baljväxter 

  • mjölkprodukter

  • nötter och frön

  • ägg (eller åtminstone vitan)



Efter en period med strikt autoimmun kost kan man prova att införa vissa av födoämnena igen och se om man tål dem. 

Optimera hälsan med rena tillskott
Naturlig, oprocessad mat och vatten borde kunna ge vad vi behöver, och till stor del är det sant. Men de flesta jordar och vatten innehåller inte näringen vi behöver längre. Och många av oss har  - tyvärr - svårt att äta organkött som t.ex. lever och hjärta.
Så vissa kosttillskott kan optimera hälsan även om man äter en ekologisk paleokost:

  • Organtillskott från gräsbetesdjur

  • Världens renaste torskleverolja – ger både EPA, DHA och riktigt A-vitamin balanserat med D-vitamin

  • De flesta mår bra av extra magnesium – särskilt om du tar mer D-vitamin är genom kosten eller torskleveroljan